måndag 16 april 2012

Rättegång mot Breivik media cirkus eller nytta ?

I dag börjar rättegången mot Breivik. Jag mins när vi var på rättegång mot AE som mördade min dotter o en till ung kvinna . Det var frustrerande o hemskt media cirkusen var ett faktum. Jag var redan från början arg på media som lagt ut alldeles förmycket om mordet på nätet o i tidningar. Jag beskrev i min bok att jag kände mig som en naken fisk i ett akvarium och att media var som frossande hyenor. Jag ville ha kontroll om vad som skrevs för jag ville inte att Englas syster o vänner skulle behöva ta in allt hemskt på en gång och förhoppnings vis aldrig, allt som hamnar i media finns för alltid.
Är det bara en media cirkus eller kan media göra någon nytta behöver vi dom här nyheterna? .Kan media förmedla något nytt som gör att vi kan ta in det hemska i våra hjärtan eller har vi redan fått all viktig information? så att det nu bara handlar om att förmedla juridik o sälja lös nr ? Att det finns galningar i alla länder det tror jag vi redan fått klart för oss ,kan rättegången förmedla vikten av att se galningarna i tid och sätta stopp kan det ge ondskan ett ansikte.?
Dom som tycker att mördaren ska få prata fritt o sändas fritt i media vad har dom för tankar kring offer o anhörigas behov ?Är ytrandefriheten för en massmördare viktigare än hur offrena ska hantera resten av sina liv? Vi borde kunna lita på att rättegången kan granskas utan överdrivet froseri från media !
Jag kan förstå det stora intresset och är själv intresserad av att följa allt men mina tankar går först till offer överlevande och anhöriga och att deras behov är viktigast .Hur man nu löser det när det handlar om så många med så olika behov...  Det är inte enkelt att veta vad som är rätt och det som är rätt för några är fel för andra .Jag skulle själv gärna ha varit där och gjort en dokumentär kring cirkusen o försökt att fånga rättegången från dom anhörigas röster o tankar för någonstans så är det dom som är viktigast för mig sånt som jag gärna tar dela av kanske för att jag själv är anhörig till mördad dotter och har ett stort behov av att dela o lysna på andras erfarenheter och för att jag vet att det inte går att ta till sig det hemskaste fören man upplevt det men samtidigt har en förhoppning att om människor ska ta till sig våldets konsikvenser så kan vi nå till flera verktyg som motverkar alla former av våld...

7 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är bra med yttrandefrihet. Speciellt i detta fall så man får en uppfattning om hur galen karl'n är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om och jag tyckte att Norska televisonen höll en bra avvägning i dag när dom inte visade det värsta. men Teve4 news gav inte samma respekt då dom sände dom mördades skador på ett hänsyssnlöst sätt det höll norska tven inne med.

   Radera
 2. ett utförligt recept på "hur du gör din egen bomb" fick den som är intresserad, var detta verkligen nödvändigt för processen?
  är inte utgången given, är mannen inte redan dömd av media, finns det någon som ser på rättegången med objektiva ögon, skulle inte tro det!dödsstraffskravet finns i luften!!
  Det är verkligen en mediacirkus, vad skulle rikstelevisionen visat om de inte haft detta heldagsprogram? dessutom visas Breivik upp i rätten som en avart, något som man tidigare gick till cirkus, för att mot betalning, få se!
  det är vidrigt, och helt plötsligt, presskonferens, som aldrig tidigare ägt rum inom norsk lagstiftning, hallå, kan man göra hur som helst?och vilka urkorkade frågor som ställdes, inte ovandligt dock, "varför började han gråta inför sin egen film"?? hur kan någon annan än han själv veta något om det??varför grät han inte inför sina offer, ja, hade han gjort det, då hade det hela blivit ändå mer oförståerligt, eller, kanske inte i journalisternas värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är märkligt att det från en rättsal ska vissas hur man gör bomber men jag såg det inte själv så jag vet inte om dom visade allt.
   Lite media cirkus men jag tyckte ändå att dom klarde det bra och för många av dom anhöriga så är det viktigt med så mycket info som möjligt fast det behöver inte komma från media utan det behöver komma från rättegången ...samtidigt som man kan förstå det stora intresset o jag måste erkänna att jag kollat nästan hella dagen av både nyfikenhet o för att jag suger i mig allt om andra anhörigas erfarenheter o känslor.

   Radera
 3. Jag tänkte på det där med dokumentären du gjärna hade velat göra. Jag tror att många av de anhöriga till offren bara vill bli lämnade ifred och bearbeta det de har upplevt. De är politiskt aktiva i ett samhälle där verkliga livstidsstraff är uteslutet. De som vill fortsätta klättra i politiken gör klokt i att förlika sig med tiden. Jag tror inte det blir någon förändring på den punkten pga av det som hände. Partipolitiken och Norge går före allt annat. En sosse i Sveriges riksdag fick uppleva det som de går igenom när hon förlorade sin syster i tragedin i Falun. Hon lyckades förlika sig med det. Ibland undrar jag hur de lyckas med det? Det kanske är just de olika synvinklarna som skulle göra dokumentären så intressant. En del kan förlika sig, andra inte. Bägge vinklarna är viktiga att ta upp. Du sa en gång att du skulle vilja kunna förlåta men det ligger långt borta (Vet inte om det var exakt så du sa. Men du sa någonting snarliknande.). Kanske kan det hjälpa dig en bit på vägen. Go ahead Carina!!! Det blir en mycket intressant dokumentär.

  SvaraRadera
 4. Jag ska inte göra någon dokumentär men skulle vilja hör mera om hur offer o anhöriga upplever media mm.
  Att förlika sig vad menas med det ? Om du menar att axcepter det hemska som hänt så tror jag att dom flesta av oss gör det det är nämligen mycket svårt att inte göra det för det är ett faktum o livet det stannar inte upp för att ens barn blir mördad .Men att engagera sig i frågeställningar kring mord straff mm det är ju åxå ett sätt att gå vidare för att skapa mening ur meningslösheten . prisis som om du får canser och vill informera om det och engarera dig runt behandlingar information och att hitta metoder mm. Det är många som engagerar sig i sånt som berör dom...

  SvaraRadera
 5. Ja, jag menar just det. Att acceptera. Fast det bästa som kan hända en själv är att förlåta för då lägger man det bakom sig och behöver inte känna som man känner längre. Bibeln talar ju mycket om förlåtelse. Fast det är nog svårt att komma dit när någon har ryckts ifrån en så brutalt. Men man kan alltid be Herren om hjälp att komma dit. Be att han sänder Helig Ande till läkedom så att man frimodigt kan ta det steget. Vill du ha förbön för det? Det var för övrigt jag som skickade dikten "Fotspår i sanden" till dig. Jag hoppas att du redan känner att Han bär dig eller att du får uppleva att det är så en dag. Det vore underbart.

  SvaraRadera