söndag 17 februari 2013

Nu ska det bli teater utifrån förundersöknings materialet av mordutredningen ….Jag blir ARG det strör salt i sår på mig och min familj


Tänk att det aldrig blir lugnt …

Nu ska det bli teater utifrån förundersöknings materialet av mordutredningen ….Jag blir ARG det strör salt i sår på mig och min familj !
Jag lägger ut om det här för den här manen kan jag inte påverka med känslor eller intulekt så vill han ha ett bråk så lär det bli ett även om jag helst av allt just nu skulle behöva lung o ro :(...

Nu har en snubbe som heter Dan Bratt hört av sig han säger att han är skådespelare och man till Louise Hofsten men jag vet ju inte om det är sant eller vem det här egentligen är kan ju vara vilken galning som helst som kallar sig så…

Han har redan gjort en teater som heter Englamördaren och enligt han skapa empati och medkänsla genom att han skapar stämning delvis genom att han läser ur förundersökningen om Engla och sånt mördaren sagt och samtidigt lägger ut frågeställningar om olika saker

Jag och min familj vill inte att det ska vara någon teater om mordet eller liknade. Vi vill ha lite lugn och ro nu efter stämningen blir klar och definitvit inte att någon som inte känner oss eller vet hela hemska verkliga mardrömmen ska försöka använda sig av den utan att kunna göra det helt 100 % rättvist !

Vi har mailat med varandra under ca två veckor

 citatet är från ett svar från mig och svaret från Dan

Jag citerar dig: ”Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning! Den säger ingenting om vem hon verkligen var!” Carina, jag är inte ute efter att berätta sanningen och Engla, vem hon verkligen var. Hur skulle jag kunna göra det? Det är inte min avsikt. Jag använder det som står i förundersökningen till att beskriva ett skeende, inte ge en sann bild av en person.

Mitt svar Dan just därför ska du inte göra det. Det här är ett sant skeende från Englas och vårat liv …Det är sant ! det har hänt på riktigt och ska det diskuteras eller spelas teater om det så ska det vara 100 % ärligt och sant !  Och hela Englas familj ska tycka att det är viktigare än deras smärta späds på ! Det tycker vi inte !!!

Dan skriver till mig att

Du låter väldigt arg när du skriver att jag inte ska ställa frågan hur du mår till någon. Men snälla Carina, varenda människa som vet vad som hänt dig ställer sig den frågan! Jag ställer inte frågan för att den ska diskuteras. Är det kanske det du tror; att vi diskuterar hur du mår? Nej, nej, nej, då förstår jag att du blir upprörd.

Jag undrar vad är det för fel på Dan Bratt ? Jag tycker bara att han inte har rätten att ens be folk fundera kring hur jag mår …Det kan jag göra själv ! Han kan använda sitt liv och sina trauman och be folk fundera kring !

 

NEDAN KAN NI SE VÅRAN KOMUNIKATION NEDAN BÖRJA LÄNGST NER  OBS VI PRATDE LÄTT FÖRST EN GÅNG OCH DÅ VILLE INTE DAN BERÄTT MERA OM TEATERN.

 

Kära Carina. Jag vet inte hur jag ska bemöta ditt svar riktigt för jag förstår att min kortfattade beskrivning av föreställningen väckt starka känslor hos dig och att jag inte förmått beskriva föreställningens verkan så du förstått. Jag beklagar detta. Jag vill ogärna att vår kommunikation består i att du anklagar och jag försvarar.

 

Jag har naturligtvis ett syfte med föreställningen som vuxit fram under lång tid och bygger på en både känslomässig och intellektuell övertygelse. Anledningen till att jag inte hört av mig till dig förrän i ett skede då föreställningen nästan är färdig är, som jag sa i telefonen, att jag ser det som en moralisk skyldighet att själv berätta för dig vad jag gör. Jag ville inte att du skulle höra talas om föreställningen av någon annan. Det är inte för att, som du skriver, jag skulle ha på känn att det jag gör är fel. Det jag gör är inte fel. Det är bara väldigt känsligt och tyvärr en ovanlig teaterform. Därför har jag varit väldigt noga i mitt arbete och jag fortsätter att testa om jag gör rätt. Jag är ifrågasatt av flera, som tror att det jag gör är ”snaskigt” men hittills fått bekräftat att det jag gör är rätt och viktigt. Viktigt därför att en stor del av mitt arbete går ut på att väcka empati och föreställningen syfte är att väcka empati, medkänsla! Och det gör den! (Och då naturligtvis inte för AE!)

 

Att jag varit försiktig och vägt mina ord till dig är just för att jag förstod att det var salt i sår. Och det är salt i sår! Den här föreställningen är inte skriven för dig. Du är inte den så kallade målgruppen. Du ska absolut inte se den. Och jag varnar publiken innan vi börjar för att den gör ont.

 

Jag börjar nu rätta missuppfattningarna i ditt svar genom att tala om vad föreställningen inte är/gör.

 

Den är inte gjord för att roa eller försöka skapa spänning eller äventyrslust som en fiktiv deckare. Den är inte roande eller spännande eller ger någon positiv klang.

 

Jag citerar dig: ”Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning! Den säger ingenting om vem hon verkligen var!” Carina, jag är inte ute efter att berätta sanningen och Engla, vem hon verkligen var. Hur skulle jag kunna göra det? Det är inte min avsikt. Jag använder det som står i förundersökningen till att beskriva ett skeende, inte ge en sann bild av en person.

 

Du har reagerat på de exempel på frågeställningar jag gav. (Kanske dumt av mig att rycka dem ur sitt sammanhang.) Jag vet vad den juridiska distinktionen är för om man är psykiskt sjuk när man begår en handling. Det har vi diskuterat noga. Frågan ställs på ett helt annat plan. Och ska uppfattas känslomässig. Inte huruvida det är juridiskt riktigt eller inte.

 

Du låter väldigt arg när du skriver att jag inte ska ställa frågan hur du mår till någon. Men snälla Carina, varenda människa som vet vad som hänt dig ställer sig den frågan! Jag ställer inte frågan för att den ska diskuteras. Är det kanske det du tror; att vi diskuterar hur du mår? Nej, nej, nej, då förstår jag att du blir upprörd.

 

Och, nej, musiken används inte för att göra mordet vackert… Jag skrev att musiken ska förhålla sig vacker till den fruktansvärda historien. Alltså polarisera, som motpol.

 

Det är så svårt att i ord beskriva denna föreställning och jag tro att hur jag än försöker förklara den för dig blir det salt i såren och gör dig upprörd.

 

Det är ”Englamördaren” jag skildrar och det är AE jag ställer ut. Och det finns absolut inget kränkande i hur jag skildrar Engla eller någon i hennes familj eller närstående. Du får tro mig på mina ord.

 

Jag gör mitt bästa att här berätta men når förmodligen inte fram till dig. Om du vill kan jag hålla dig underrättad om hur föreställningen tas emot av andra målgrupper och mitt erbjudande står fast att om du känner någon som du litar på som kan se föreställningen är de välkomna.

 

För din information vill jag också berätta att Louise och jag redan gör en föreställning där vi använder våra egna trauman. Med berättelser, sång och musik delger vi ur det mörka i våra liv. Hur vi, var och en och tillsammans, blivit fråntagna motiven och drivkraften att leva, men med hjälp av bl.a. kärleken lyckats hitta mening. En föreställning som ger hopp.

 

Och tillsammans med Peder af Ugglas berättade vi Malin Sävstams smärtsamma historia, men det har jag redan berättat för dig.

 

Jag önskar dig också frid och kärlek Carina!

 

Med respekt. Dan

Hej Dan

Väldigt svårt att svara dig för jag skulle vilja svara trevlig, men hur gör man det mot någon som strör salt i sår ...? Jag funderar på hur du tänker och hur du i din fantasi har försökt att se detta som något bra som ska folk att tänka till,är det så att du inte förstår att detta har hänt på riktigt och att du inte kan läs ut om känslor och helheten mm ur en förundersökning ! att det finns en massa människor som är berörda på riktigt ? Människor som inte vill att mordet ska användas i syfte att roa eller försöka skapa spänning eller äventyrslust som en fiktiv dekare mm Mordet är inget som är roande spänande eller som pånågot vis har en positiv klang ! Hur vågar du ens försöka beskriva Engla utifrån en förundersökning ! Den säger ingenting om vem hon verkligen var ! Det säger bara hur du ser på din roll att ta andras liv och död i dina häner och göra vad du vill med det ! Du skriver :”Om man har begått de gärningar som Anders gjort och inte bedöms vara psykiskt sjuk – vad är man då?” . Dan om man ska funder kring sånt så behövs en intellektuell  förståelse av juridiken jag tror inte du fattar inebörden av förundersökningen och du fattar inte juridiken det handlar inte om känslor !!!  Att kränka oss alla genom att läsa ur förundersökningen om hur mördaren beskriver mordet är en fruktansvärd kränkning efter som det finns många av Englas släkt och vänner som inte vill veta och ju fler som vet ju mera diktioner och möten där man råkar hamna i det uppstår ,många av Englas och våra vänner hör till den kulturintreserade massan som du hittar i dessa sammanhang några av Englas nära har tillomed gått eller går på kulturama där du redan har varit och provspelat ...Du ska inte ställa frång om hur jag mår till någon vill jag att folk ska fundera över det så gör jag det skälv...!

Det finns ingen musik i värden som kan göra detta mord vackert...!

 

jag tror inte du gör detta för att vara elak men att du hör av dig till  mig så sent i procesen gör att jag tror att du har påkän att det du gör är FEL .Gör om gör rätt !! <3

 

Dvs använ dig av din a egna trauman eller dom i din närhet för det du gör nu är bara ur ett egoistiskt syfte, även om du inte förstår det.

 

En dag kanske det kommer en teater runt mordet mm men då är det från någon som är berörd på riktigt som vet och inte spelar ...

 

Det är trista att jag måste gå på dig så här men det betyder inte att jag hatar dig bara att jag är besviken och lite arg men jag finns här om du vill pratat och jag förstår att du inte är mer än en vanlig människa som lär på livets väg...pricis som jag ...

Ps Din fru var jätte fin och låten bara döda fiskar följer strömmen gick direkt in i mitt hjärta och den stärkte mig ännu mer i att vara sann mot dig ...

frid o kärlek Carina Höglund

 

Hej Carina.

Här följer en beskrivning av föreställningen:

 

 

 

 

 

Föreställningens arbetsnamn är ”Englamördaren”

 

På scenen är jag och Peder af Ugglas, ett litet bord, två stolar och Peders gitarrer.

 

Jag börjar föreställningen med att berätta att det är starka känslor och att den är viktig att berätta.

 

Jag visar ett förundersökningsprotokoll och berättar vad det är. Jag säger också att allt jag ska berätta för publiken är hämtat ur förundersökningen.

 

Jag gör en kort beskrivning av Engla – hämtad ur förundersökningen. Så gör jag en kort beskrivning av Anders Eklund – också alla uppgifter hämtade ur förundersökningen.

 

Sen skapar jag illusionen av en förhörssituation där Anders ska berätta vad som hände ”den aktuella dagen”.

 

Därefter berättar jag vad som hände – med Anders ord hämtade ur förundersökningen.

 

Växelvis läser jag vissa delar ur förundersökningen och domen för att förtydliga.

 

Jag har lagt in några få egna reflexioner i föreställningen som t.ex:

 

”Om man har begått de gärningar som Anders gjort och inte bedöms vara psykiskt sjuk – vad är man då?”

 

Jag ställer också bl.a. frågan: ”Hur mår Englas mamma idag?”

 

Jag berättar om straffpåföljden och var han ”sitter” idag och avslutar föreställningen med att avbryta ”förhöret”.

 

 

 

Föreställningen ställer många frågor men ger inga svar. Publiken ska känna och tänka själva. Den är ca 40 minuter lång och kan ses som en debattpjäs. Den väcker fruktansvärda känslor och gör ont.

 

Till detta har Peder af Ugglas gjort musik nästan genomgående och tanken är att musiken ska förhålla sig vacker till den fruktansvärda historien.

 

 

 

 

 

 

 

Vänliga hälsningar.

 

Dan

 

 

 

 

P.s. Ja, Carina, du är en vanlig människa - som drabbats av något så fruktansvärt att jag inte kan föreställa mig vad du gått/går igenom - vilket gör dig unik.

 

Liksom min livshistoria, allt jag har gått igenom - gör mig unik.

 

Allt gott.

 

(Jag önskar dig framgång på onsdag eftersom jag tycker du gör något bra.)

 

 

Hej Dan

Tack för svar .Du behöver inte väga din ord till mig jag är en vanlig människa och om du använder händelsen runt min dotter eller oss i en föreställning så kan jag inte förstå varför det skulle vara svårt att berätta för oss ? De är ju först o främst vi som bli djupast berörda.

Om du nämner oss eller mid dotter Engla i din förställning som jag inte vet om du gör efter som du inte har berättat mer än att vi pånågot vis är berörda...? Så tycker jag att det är väldigt lågt och omoraliskt av dig om du inte har satt in oss i det inna du gör dina prov föreställningar ...! Hur skulle det känas om jag använde dig eller din familj historia i något medialt utan att fråga om det först ?

Så ta och ta tag i det NU för vi mår dåligt av att inte veta vad du pyslar med när du har antyt om att Engla är berörd i det du gör. Det kan ju vara bra det du gör men det vet ju inte vi något om så länge du är så hemlig.

Vänliga hälsningar carina Höglund 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Hej Carina. Tack för ditt svar. Jag ska försöka göra en sammanfattning av vår föreställning samtidigt som det känns jättesvårt eftersom det är till dig. Jag väger hela tiden mina ord...

Vi hade en provföreställning härom dagen på Kulturama, som jag berättade för dig om, och den stärkte mig ytterligare i min känsla att det är viktigt att berätta historien. Jag reser nu till Göteborg för att heja på min fru i melodifestivalen och återkommer efter helgen. Nästa steg är att arrangera en föreställning för speciellt inbjuden publik och jag tänker att du kanske har en vän i Stockholm jag kunde få bjuda in. Plats och datum är ännu inte satt. Jag återkommer om det och beskrivning av föreställningen.

 

Allt gott.

 

Dan

 
Hej Dan jag har fått dina kontakt uppgifter och efter som jag har fullt upp ett tag fram över så kan det vara bra om du gör en enkel beskrivning nu här över mailen i hur du tänker och hur min dotter Engla och ev andra personer kommer att användas i din föreställning ? jag kan inte ens tänka mig i hur det skulle kunna se ut på ett positivt sätt som inte påverkar familjen negativt .Men jag kan ha fel ska försöka hålla mig öppen för dina takar och vara uppriktig tillbaka.

vänliga hälsningar Frid carina Höglund  

 

 Hej Carina.

> Tack för samtalet. Här kommer mina uppgifter så att du får reda på lite mer vem jag är. Jag förstår att mitt samtal kan verka konstigt, speciellt om du har massa knasbollar som kontaktar dig. Jag vill berätta för dig om mitt arbete, det ser jag som en moralisk skyldighet, och om vi kan hitta varandra så har jag naturligtvis massa frågor.

> Allt gott och hoppas saken går din väg i rätten den 13:e. Har du en stund över träffar jag/vi dig gärna.

 

5 kommentarer:

 1. Funderar på om jag sagt något dumt? Jag vet inte riktigt? FÖRLÅT om jag sagt något dumt. Kan du förlåta mig i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linda jag vet då inget dumt du har sagt ?
   frid C

   Radera
  2. Jag är väldigt osäker p.g.a saker som hänt tidigare i mitt liv. Så jag kan få för mig att jag sagt något dumt fast jag kanske inte har gjort det.

   Radera
 2. På ett sätt skulle pjäsen vara intressant att titta på eftersom det är AE det handlar om. Speciellt om det inte gynnar honom. Samtidigt förstår jag dig och hur du känner.

  Till Linda. Jag vet inte vad du har varit med om men du ska inte behöva känna dig osäker. Tro på dig själv och framför allt gör dig av med personer i ditt liv som inte är bra för din utväckling till en hel individ. Stäng dörren för dem bara. Vi är alla värda att bil älskade, accepterade och respekterade för den vi är. Framför allt har du aldrig skrivit någonting dumt på den här bloggen.

  Jerry

  SvaraRadera
 3. Jag tycker personligen att det var mer osmakligt och narcissistiskt att låta sända begravningen i TV. Eftersom teaterpjäsen kommer fokusera på gärningsmannen kan den i bästa fall ge reflektioner kring mänskligt psyke och sårbarhet.

  SvaraRadera