torsdag 14 februari 2013

I går var vi på huvud förhandlingen i Stockholmstingsrätt

I går var vi på huvud förhandlingen i Stockholmstingsrätt .
För mig handlar det om att staten ska be om ursäkt och ta ansvar när dom begår grova brister och försumligheter.
Jag menar att ska vi får ett rättsäkert samhälle där polisen följa sina regelverk och jobbar profisonelt ,så behövs det en ansvarsgrund för polisen när dom begår grova fel. Notera att jag skriver grova fel för vist måste det finnas ett vist utrymme för polisen att göra misstag i ett jobb där det krävs många snabba svåra beslut .
Men när polisutredningar sker med grova brister i många led över många år så sätter det hela samhället i en säkerhets risk som inte behöver finnas efter som det lätt kan avhjälpas genom att polisen följer PUG och polislagen. Det är mycket viktigt att staten tar ansvar när polisen begår grova försumligheter för det ger tydliga signaler till polisen att det inte accepteras att det slarvas och att dom inte sköter sina uppdrag enligt sina arbets föreskrifter.
Polisen har ändrat en del i sin rutiner efter att Engla blev mördad för att det inte ska ske igen har det sagts...men har det egentligen sket några större förändringar så att polisutredningar sker efter dom föreskrivna rutinerna pug och polislagen ? Njjjjjaaaa inte riktigt så mycket som det borde och efter som det inte finns någon ansvarsgrund för staten när polisen gör grova misstag så kan jag se att det tas inte på det alvar som det borde...det finns fortfarande utrednings poliser där ute som gör som dom vill och kör sina egna rejs som tycker att rikskrim och annan hjälp kan hålla sig borta. Givet vis så fins det mest bra engagerade poliser som gör så gott dom kan och följer alla regelverk men efter som det även finns den andra sorten så sänks rätsäkerheten och förtroendet för rättsväsendet blir lågt.

Jag vill att vi ska kunna lita på att polisen gör ett rättsäkert jobb där dom följer sina regelverk För att det ska blir så menar jag att det måste finnas en ansvarsgrund för staten när så inte sker.En ansvarsgrund som ger upprättelse till dom drabbade.

Om vi skulle vinna så ger det mig inte Engla tilbaka och smärtan av vad hon fått gå igenom försviner inte. Men vi har lyckats att skapa mening ur meningslöshten så att riskerna för andra att drbbas av samma dåliga polisutredningar sänks!
 Om vi förlorar så har jag ändå skapat lite debbat och förhopnings vis så vaknar några politiker till och börjar att fundera på hur vi ska höja rättsäkerheten och hur vi ska få polisen att följa sina regelverk...

Jag vet i alla fall att jag gjort så gott jag kan i detta . Sån är jag som person jag kan inte låta saker som jag ser är helt fel bara vara fel. Jag vill att man gör om och gör rätt även fast den ekonomiska risken är svår att hantera så hur kan man bara låta bli bara för att man är rädd att få ett liv med stora skulder ? ska pengar få vara avgörande i en sådan viktig fråga som egentligen handlar om allas rättsäkerhet?  Om vi vinner och får några pengar ska jag använda dom till att skapa mig ett jobb för det har jag tappat bort på den här tunga resan...och Sol min dotter får en buffert till rehablitering mm som hon kan behöva i framtiden .

3 kommentarer:

  1. Hoppas att ni vinner!

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas också, naturligtvis. Men om det går åt Helsicke, så har du, som sagt, gjort allt du kan och det tror jag är viktigt för framtiden. En slags inre "frihet" och lättnad, som smärtan kan vila på. Detta är bara vad jag tror. Om jag nu ska tro nåt.
    Varm kram från Lena

    SvaraRadera