fredag 17 september 2010

Tack för svar Thomas Bodström

 Mina frågor

Varför har vi ett straff som heter livstid när det inte är ett garanterat livstid?
Dvs att mördare får leva sina liv fast dom har bestämt att andra inte ska få leva sina,
och brottsoffrens familjer får leva med stressen av att mördaren ev kommer ut!
...
Kan ni tänka er att införa livstid för alla mördare över 18 år ?
Brottsoffret och deras familj har fått livstid !

Ta Ungdoms brottslighet på allvar och införa relevanta straff och återgärder?
Misshandel och mord av ungdomar bör signaleras som absolut fel och allvarligt!

Kan ni tänka er att införa kemisk kastrering av sexual brottslingar?
För att i större utsträckning avskräcka första gångs förbrytare och förebygga återfalls förbrytare!

Har ni någon politik för att stödja brottsoffrens situation?
Individuell rehabilitering, skadestånds belopp, skadestånds hantering, inflytande under rättegång!

frid o kärlek
RESPEKTERA ENGLA = Inga permissioner till mördare, brottsoffrena får ingen.


Svar från Bodström

Hej Carina,

Tack för ditt brev. Först och främst vill jag framföra mitt djupaste deltagande. Att förlora ett barn måste vara det värsta som kan drabba en människa.

Du har ställt ett antal frågor som jag ska försöka besvara på bästa sätt.

Som försvarsadvokat och målsägarbiträde i många år har jag sett hur viktigt det är att det finns ett starkt stöd för både brottsoffer och anhöriga. Om det stödet inte finns är det svårt att uppleva rättvisa. Att få rättvisa handlar inte bara om en procedur i domstolen. Det handlar också om en möjlighet att konfrontera och bearbeta händelser, att känna någon slags trygghet i det som händer även om händelsen kan ge både psykiska och fysiska ärr för livet.

Brottsofferfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Vi socialdemokrater genomförde under vår tid vid regeringsmakten en rad reformer för att stärka skyddet och stödet för brottsoffer. Samtidigt blir man alltid påmind om att det finns mer att göra. Ett område som behöver förbättras är att utveckla socialtjänstens stödjande insatser till dem som utsatts för brott och deras anhöriga. Jag tycker att kommunerna måste utveckla det egna stödet och uppmuntra och stödja frivilligorganisationer som vill arbeta med stöd till brottsoffer och dennes anhöriga.
Jag har även sett hur viktigt det är att brottsoffer får stöd redan tidigt i processen. Därför tycker jag att det vore bra att den brottsdrabbade redan i anmälningsskedet ska ha rätt till ett målsägandebiträde.
Barn som råkar ut för brott kräver en alldeles särskild prioritering. På flera ställen landet finns nu så kallade Barnahus. Det innebär att barnet sätts i centrum och att flera myndigheter samlas kring barnet i gemensamma lokaler. Det ger både bättre utredningar, stöd och omsorg om barnet som brottsoffer. Vi vill att det finns Barnahus tillgängliga runt om i hela landet.

En av de allra viktigaste frågorna är hur vi ska bekämpa sexualbrott och ge stöd till dem som drabbats. Jag vill att det ska finnas särskilda mottagningar för våldtagna och rutiner för bevissäkring för den som utsatts för våldtäkt, som den på Södersjukhuset i Stockholm. För de allra grövsta övergreppen vill vi skapa ett nytt brott – synnerligen grov våldtäkt – med ett högre straffvärde än det som finns idag.

Men jag tycker också att det är viktigt att arbeta förebyggande. Ju färre övergrepp som sker desto mindre lidande för de som drabbas. Det finns ett behov av att utveckla befintliga och starta fler sexualmedicinska mottagningar i landet dit personer med beteende som leder till sexualbrott bör vända sig. Vi menar också att samtalsmottagningar för män ska finnas tillgängliga i hela landet för att arbeta förebyggande.

Att ta en annan människas liv är ett fruktansvärt brott. Därför ska det också finnas straff som motsvarar detta brott. Livstids fängelse är det längsta straff som förekommer i Sverige. Det är nödvändigt att livstids fängelse finns. En del personer är så farliga att det är nödvändigt att skydda samhället från dem under mycket lång tid. Samtidigt är det också nödvändigt att man ska kunna sona sitt straff. Därför finns det också en lucka där man under särskilda förutsättningar kan få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff. Men prövningen måste vara noggrann. Naturligtvis har brottets allvar stor betydelse och hur länge man avtjänat straffet. Ett tidsbestämt straff får inte sättas under det längsta fängelsestraff som kan dömas ut, vilket är 18 år. Men det sker även en bedömning av återfallsrisken, hur man skött sig och om den dömde har medverkat till rehabilitering. Det krävs en större utredning av dessa faktorer.

Ibland kan det tyckas enkelt att kräva vissa åtgärder som till exempel kemisk kastrering när det gäller sexualbrott. Det handlar egentligen om olika former av hormonbehandling. Det finns i dag frivillig behandling av det slaget. Men att döma en person mot sin vilja till kemisk kastrering är inget vi förespråkar. Det skulle sannolikt även strida mot europakonventionen och är inte möjligt att införa.
Hoppas detta kunde ge några svar på dina frågor.
Vänliga hälsningar,
Thomas BodströmMina tankar efter Svaret

Tack för svar Bodström all heder åt det <3

Ang stöd till brottsoffer till mörade anhöriga så finns det ingen( som jag har märkt) som är anpassad till våra behov utan man dras med i samma kam som vanliga vuxen psyke kan ge och bara den delen är minimal. Du svarar med barnens hus ,då vill jag berätta att det är lika illa med hjälp därifrån .Jag tror att det beror på att man inte har gjort någon analys av vad tex barn eller vuxna som fått sina anhöriga mördade har för behov...

Du skriver att: Livstids fängelse är det längsta straff som förekommer i Sverige, ja men varför kala något för livstid när det inte är garanterat livs tid ? för mig är det allvarligt att medvetet luras på det visset!

Du skriver :Samtidigt är det också nödvändigt att man ska kunna sona sitt straff.
Förklara då för mig om någon bestämt att någon ska dö ,hur kan man då sona det ?
Vore intressant om en organiserad brottslig organisation lejde en 14 åring att döda alla som dom ville och sen efter 3 år så är det sonat ! eller någon under 21 år då är det sonat om 9 år eller om sanningen ska fram efter 6 år !Vad betyder sonat ? Glömt o förlåtet eller ?
Klart att man kan ha kemisk kastrering det finns i flera länder och man kan ha det som själv valt antingen det eller så har man inte sonat sitt brott!
tack för svar

7 kommentarer:

 1. Carina, förutom frågan som du ställer om hur någon som begått grova våldsbrott kan sona det? Så kan du även ställa frågorna: "Hur vågar ni ta risken att släppa ut grova brottslingar?" och "Hur vågar ni chansa på att grova brottslingar inte begår grova våldsbrott igen?" och "Hur vet ni att grova brottslingar inte kommer begå grova våldsbrott igen?" "Har ni några bevis, skulle inte tro det va?"

  SvaraRadera
 2. Hej Carina!

  Jag vill börja med att beklaga sorgen efter förlusten av Engla!

  Anledningen till att jag skriver är att jag vill göra dig uppmärksam på följande diskussionstråd om Engla jag fann när jag snokade på nazisten Jan Axelssons (jan.axelsson@flashback.se) kriminella forum Flashback i tråden "Englaskämttråden" där din mördade dotter hängs ut under förnedrande former och hånas -

  https://www.flashback.org/t663057

  Man blir MÖRKRÄDD när man ser vilka ondskefulla människor, om man nu kan betrakta drägget som håller till på Flashback som människor, det finns som kan hänga ut och håna unga flickor som har blivit våldtagna och mördade!!

  Även den våldtagna flickan, Linnea, i Bjästa har hängts ut under förnedrande former och hånats på Flashback i tråden "Smaklösa skämt om Linnea 14 år" - https://www.flashback.org/t1155963

  Jag skulle vilja be dig att omgående kontakta Polisen i Dalarna och göra en polisanmälan mot Flashback och Jan Axelsson vilken, som grundare av Flashback och ägare av "Flashback Media Group" vilka äger och driver sajten, är ytterst ansvarig för övergreppen som begås på Flashback forum!

  Med vänliga hälsningar

  En av många uthängda på Flashback.

  SvaraRadera
 3. Det är så mycket skit på nätet och jag har till o med fått direkt kränkande bilder o text på bloggen och hem. Men det är ingen ide att anmäla har gjort anmälan förut men åklagare tar det inte.

  SvaraRadera
 4. Oförlåtligt att ta en annan människas liv, därför borde livstid också vara livstid. Kastrering åt pedofiler som upprepat sin makabra handling på en minderårig. Fotboja åt den som upprepat misshandlar sin partner. Redan vid andra gången i bägge fallen.

  Gunvi Lundqvist

  SvaraRadera
 5. Hej Carina!

  Jag tycker också att det är så obeskrivligt sjukt att Sverige har så låga straff. Livstid ska vara livstid! Det är ju bara helt galet fel att släppa ut en mördare. Jag tror också att högre straff behövs för att avskräcka folk från att begå brott.

  Att AE fick permission är helt sjukt! Jag fattar det inte. Läste att han fick gå på restaurang och köpa solglasögon eller något. Två av de saker han har hindrat två personer från att aldrig få göra igen. Hur är det rätt? Jag förstår inte vem som bestämt hur Sveriges straffsystem ska se ut.

  Ofta är det bara två år för våldtäkt och det är så galet lite, om det straffet höjdes borde det avskräcka fler, och tycker också att kastrering borde införas. Om man våldtar någon vet man ju vad man gör och då får man stå för konsekvenserna. Läste i tidningen för ett tag sen om en granne som frågade om han fick köpa sex av en 14-årig tjej. Hennes pappa slog ner honom när han fick veta. Gissa vem som ses som skyldig och riskerar fängelese. Såklart inte grannen, utan pappan. Så galet, vem som helst hade ju reagerat som pappan. Som sagt så förstår jag verkligen inte vem det är som har bestämt hur Sveriges straffsystem ska se ut.


  Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, hittar inga ord, men är så himla ledsen för allt du och din familj har tvingats gå igenom. Önskar så mycket att ni inte hade behövt det. Hoppas att ni finner den frid som går.

  Kram Sara

  SvaraRadera
 6. Hej :) du verkar vara väldigt utbildad i detta. Vet du under hur lång tid, som brottsoffer har rätt till stöd. Man hör ju alltid om att de får stöd o.sv. när det skett, men vad sker igentligen efter rättegången? efter 1år? skiljer det sig åt? Hur är det igentligen. Vore jätte tacksam för svar då jag är väldigt intresserad

  SvaraRadera
 7. Hej Emma
  jag är inte utbildad men fått lov att lära mig efter att min dotter blev mördad.
  Brottsoffer har rätt till stöd till domen vinit laga kraft ,dvs tills man vet vilket straff brottslingen får.
  Jag vet bara att om man har en anhörig som blivit mördad så har man rätt till ett målsägare biträde typ en advokat . Den kan hjälpa dig genom rättegången och om ni biträder målet får du genom din advokat ha åsikter kring straffet och ställa egna frågor.
  Målsägande biträdet kan hjälpa dig med försäkrings frågor och överklagande av domen.

  När domen vinit laga kraft så har du inte rätt till någon hjälp ,vilket jag tycker är väldigt dåligt för då kanske du vill överklaga polisens eller åklagarens arbete och så ska man ansöka om att få ut ev skadestånd ett skadestånd som du fått utdömt i rättegången men som inte gäller om brottslingen inte har pengar då du ska gå genom kronofogden försäkringsbolag och sist brottsoffer myndigheten som gör en egen bedömning som inte alls behöver bli som det domstolen beslutat. En mycket svår och känslomässigt jobbig process.

  Den psykologiska hjälp man kan få är vuxen psykiatrin där du kan få gå så länge du behöver om det gäller mord så har dom inget specialiserat att erbjuda utan det blir vanliga samtal. Jag tycker att det är dåligt att det satsas så lite resurser på oss anhöriga vi skulle behöva resurser efter våra behov tex stresshantering , massage, träffa andra i samma situation mm
  hopas att jag kunnat reda ut några ? åt dig anars så får du fråga igen.
  Frid o kärlek carina

  SvaraRadera