måndag 8 oktober 2012

P3 dokumentär mordet på Engla

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4187243

20 kommentarer:

 1. Jag hoppas att du är nöjd med dokumentären. Det första jag tänkte när AE erkände morden var att vi borde ha 25x antalet mord som straff. I alla fall i hans fall.

  SvaraRadera
 2. Jag lyssnade nyss på dokumentären och AE:s brott får mig att bli illamående. Jag har genom åren engagerat mig i Amnesty och har kontakt med oskyldigt dömda på DR. Samtidigt har jag hållit mig uppdaterad om dödsdömda som har avrättats. En del av dem våldtäkt där de även har dödat offret. Läser man deras livshistoria får man veta att en del av dem har blivit utsatt för sexuellt övergrepp själva när de var barn. Vad AE har gjort mot andra lan förmodligen leda till att onda cirklar fortsätter. Det gör mig förbannad. Den enda orsaken till att släppa honom fri är att han kommer till den insikten och vill ta sitt ansvar för att förhindra liknande brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget som säger att AE har blivit utsatt som barn eller vuxen han är av naturen bara ond...

   Radera
 3. Det var därför jag aldrig nämnde att AE kanske hade blivit utsatt för det vet vi ingenting om. Om man har blivit utsatt för någonting kan det vara för smärtsamf för en del att prata om. Jag känner en man som blev fosterbarn när han var 9 år pga att hans mamma var psykiskt sjuk och inte kunde ta hand om honom. Han åkte in och ut i olika familjehem och hos en del blev han misshandlad. Han började själv misshandla andra i samband med alkoholförtäring pga den smärta och svek han utsattes för som barn och hamnade i belastningsregistret. Det är väl inte helt ordning på honom än men han har kommit mycket långt i utvecklingen och står på rätt sida av lagen nu för tiden. Han berättade mycket från den tiden men orkade aldrig gå in i djupar samtal om hur han mådde osv när man frågade vidare. Så jag tror inte längre på att någon är ond av naturen. Men det är ingen idé att spekulera utan tids nog får vi svar på frågan varför. Jag ser just nu på "Den gröna milen" på DVD. En mycket bra film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget som talar för att han hafft en traumatisk uppväxt .men vist är det så att ondska skapar ondska och ofta så ligger det trista uppväxt förhålanden bakom krimenela betenden men i bland så är onskan medfödd. Som tur är så är det bara en lite del av dom med traumatiska uppväxter som blir grova brottslingar dom flesta klarar av att hantera det på andra sätt så det är ingen ursäkt även om det i många fall kan vara en lite förklaring.
   Den gröna milen är en mycke bra film!

   Radera
 4. Hej Carina. Har inte hört på närmre håll hur allt gick till förrän nu när jag lyssnade på dokumentären. Vill först säga, apropå ovanstående, att AE som person eller vad som kan tänkas ha hänt honom tidigare i livet inte intresserar mig alls. Det som gjorde störts intryck på mig var du. Det gör mig ledsen att höra att du fått utstå kritik utifrån hur du agerade, det kan jag inte alls förstå. Men folk är väl inte så klocka ibland, antar jag. När jag hörde dig protestera mot Silberski i rättssalen växte jag typ två meter inombords. Det är tydligt att Engla har världens bästa mamma, som gör allt för att försvara henne både före och efter hennes död. Heder till dig.

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig kritiserat Carina för att hon har reagerat som hon har gjort. Det må så vara irrationellt i andras ögon att kritisera Silbersky under rättegången och även jag kan tycka det. Men samtidigt ser jag mamman som så brutalt förlorade sitt barn och att det inte är så lätt att vara rationell i det läget. Jag tycker att du skötte saker och ting mycket bra under Englas försvinnande och jag tycker att det är hemskt att du inte fick förbereda alla inblandade pga huliganerna i media. För närvarande har jag inte mycket till övers för AE. Samtidigt tror jag någonstans att vuxenvärlden eller kanske tom ungdomar kan ha skapat ondskan i honom. Det kan ha hänt något som ingen vet om som är för smärtsamt för honom att prata om. Det vet vi ingenting om ännu och för övrigt anser jag att AE bör sitta inne längre än någon annan. Han är seriemördare. Dessa är svåra att rehabilitera.

  SvaraRadera
 6. Det är inte många jag hört som tycker att det var fel att kristisera Silbersky,är det något jag var då så är det rationel.Ja vist han kan ha träffat på ett ufo åxå o han kan ha rest till pleiaderna och blivit mobbad där av en infödd kanibal...man kan ju spekulera hur som helst utan realism precis som du gör.jag förhåller mig till mördaren genom dom stora psyktesterna som gjort och utredningarna o frågor till bl familj vänner och vad han själv säger. Det verkar som du behöver något att skylla på till varför han gjort så mycket hemskt vist han har grader av autism men även där, dom flesta med autism begår inte brått så det går inte hller att skylla på... Tror inte han skulle be gå fler brott om han blev fri så så svår rehabilterad tror jag inte han är! Men han förtjänar inte att bli fri när han valt att döda andra!

  SvaraRadera
 7. Jag har precis lyssnat på P3s dokumentär och den är fullständigt fruktansvärd, men otroligt bra gjord.
  Det gör mig djupt ledsen att höra hur illa ni närstående blev behandlade av media och av svenska staten genom våra myndigheter. Det är fruktansvärt att det inte visas någon respekt och att ingen ordentlig hjälp finns att få när det mest fruktansvärda händer.
  Jag vill tacka dig för att jag genom dokumentären fick lyssna på dina tankar och funderingar och att du orkar berätta om något som ingen människa någonsin ska behöva utsättas för.
  Tack för att du genom din medverkan och med riktad kritik kommer föra vårt samhälle framåt så att det sker ändringar både på polisiärnivå, men även på det medialaplanet.
  Det är din förtjänst att fruktansvärda händelser som det du råkat ut för, förhindras i framtiden, och det vill jag att du ska veta om. Det är otroligt starkt att som mamma och drabbad orkar sprida sina budskap, och du har verkligen gjort det på det bästa möjliga sätt.
  Tack för att jag fick höra din historia.

  Kram Louise

  SvaraRadera
 8. Då har han nedsättningar inom helhetsförståelse/detaljseende, socialt samspel/kommunikation, planering/organisationsförmåga, fantasi/föreställningsförmåga, minne/begåvning och beteende/känslor kan det mycket väl vara så att han har känt sig kränkt både hemma och i skolan. De flesta fixar det, andra inte. Eftersom jag fick en liknande uppfostran som AE kan jag säga med en gång att jag har svårt för uppkäftiga barn och ungdomar. Nu vet ingen annan än AE vad som hände den där dagen när Engla försvann. Men jag tror inte på hans versioni alla fall. Själv ansåg han att han inte hade några problem och tog inte emot hjälp innan det var försent. Frågan är varför. I det här landet anses man vara en knäppgök som går till psykolog osv. I USA är det ett tecken på status (att man har det bra ställt finansiellt) att man kan gå till psykolog så vi borde få en förändrad sund syn på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera lite djupare på varför du kommenterar om detta här.Gissar att du en ångest som gör att du har behov att försvara något i dig själv Det behöver du inte ha om det inte är så att du åxå har mördat Dom flesta med diagnoser eller traumatiska uppväxter begår inte brott o gör man det så går det inte att försvara med det, även om det kan förklara en del. frid C

   Radera
  2. Nej, jag hoppades att det kunde ge dig någonting att fundera övre. Som jag sa tror jag inte längre på att en människa är ond av naturen. Det trodde jag på när jag var yngre. Men genom kontakt med människor utvecklas man och växer hela tiden. Så jag hoppades kunna så ett frö i dig. Det är uppenbarligen lättare att förstå personer med psykiska funktionshinder så länge de inte begår ett brott. Förbereda dig inför en ev frigivning av AE om du har otur. Jag såg ännu en bra film fast den här gången på TV 4 film. Anklagad med Judy Foster, Kelly McGill mf. Det handlar om en kvinna som blir utsatt för gruppvåldtäkt på en krog. Kelly McGill spelar åklagaren som inte bara åtalsr våldtäktsmännen. Det fanns andra gäster där som hejade på dem som hon också åtalade. Suverän film. Fakta: Vart fjärde minut rapporteras en våldtäkt i USA. Flera rör sig om två eller flera förrövare.Om du inte har sett den kan du kanske hyra den på DVD. Frid.

   Radera
  3. Bara så du vet så är det inte ny frön du sår Du känner inte mig, allt du skriver om har jag studerat både på jobbet och i skola,du kanske inte läser mina svar så du förstår vad jag menar? Att vara ond av naturen finns det väldigt många ex på, men vist kan man säga att det ligger en psykisk störning bakom även om den är svår definerbar o det viktiga är ändå att komma ihåg att dom flesta med psykiska störningar /trauman inte begår brott.PS film kommer inte på något vis nära den riktiga världen o jag är inte intressarad av att titta på våldtäktsfilmer det är nog med det eländet som det är i den riktiga världen... Nu kommer jag inte att svara dig mera tror vi komit till värdens ände med deta ämne men skaffa dig gärna en egen blogg om du vill vidar utveckla det . Frid C

   Radera
 9. Om jag känner dig rätt så vill du säkert också uppmärksamma detta 50-årsjubiléet som jag tog upp här:
  http://skvitts.wordpress.com/2012/10/11/rachel-carson-tyst-var/

  /Skvitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är alltid viktigt att sätta sig in i hur man kan ta vara på miljön. Däremot så tycker jag inte att Alliansen är dom stora bovan där ,även om det finns mycket mer o göra.
   Jag har inte läst din text så nogrant Men det gäller alltid att varje enskild individ behöver ta till sig mera info så dom kan göra aktiva val i allt dom köper.
   Frid

   Radera
 10. Sitter och lyssnar på den just nu!

  SvaraRadera
 11. Jag har alltid trott att det finns visst antal människor, gamla som nya, vissa är inte änns födda än som är onda. Jag är en ung tvåbarnsmamma som blev berörd av detta med Engla. Har läst så mycket jag kan om detta. Och mitt mål med mitt liv Är att göra något åt detta som varelser som AE. Har själv blivit utsatt grovt av en ond människa i ca 4 års tid. Och vet du vad? Han satt 2½ år på ungdomsboende. Han försökte igen när han kom ut och han är bra mycket äldre än mig. Jag va bara ett barn. jag fick ingen hjälp alls. Han går fri och jag fått flytta många mil ifrån min Familj och vänner pga av han. Sådana människor som han och AE gör mig ledsen och skrämmer mig. Jag är rädd att bli skadad och mina barn? Hela systemet är sjukt! Nu sätter jag mig vid skolbänken igen och studerar kriminologi. Det är min väg att hjälpa andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till Att utbilda sig och jobba med sånt man tycker är viktigt är ett bra sätt att ta ansvar o förändra det man tycker är fel.frid C

   Radera