söndag 14 oktober 2012

Många blir djupt berörda av brott och brister

http://www.svt.se/nyheter/sverige/i-skuggan-av-en-massmordare

Läser om en intervju med Stefan Hazianastasiou som har TQvick som morbror .
Jag tänker på att det finns så många som drabbas djupt av enskilda individers brott eller påstådda brott och rättsväsendets brister . Samtidigt som TQ antagligen inte är någon mördare så har han brott i ryggsäcken o då ansetts psykisktsjuk men från rättspsyk ska man bli fri om man anses som ofarlig o frisk eller kvar på psyket om ej, oavsett brottens karaktär.Förstår hur svårt det varit att hantera allt detta runt TQ och hans erkänaden men man borde kunna kräva att en polisutredning kan se egenom och inte brista så i flera mord utredningen efter varandra.
Att få en morbror som är seriemördare måste ha varit fruktansvärt tungt och nu när det visat sig att dom grova brotten inte ens har varit på riktigt ...Jag kan ju inte veta hur det är utan bara gissa men jag tycker som det står i artikeln att hela familjen borde få en riktig upprättelse som skadestånd eller i alla fall en riktig ursäkt.Det är det minsta staten kan göra när det visar sig så stora brister.
Här är det många som borde få en rejäl ursäkt pga av bristerna i Qvicks fall, Sture med familj,dom mördade o deras familjer. Kanske lite lättare för Qvick att få en ursäkt än familjerna som har fått sina kära mördade efter som staten brukar bet skadestånd för dom som suttit oskyldigt häktade/fängslade men jag gissar att det inte kommer att bli så enkelt i detta fall, har han suttit oskyldig efter dom första brotten dvs har han varit frisk? Att staten begått dunder misstag i polisutredningen tror jag inte det blir så lätt att få upprättelse för, även om det sunda förnuftet säger att dom borde be om ursäkt.. 
Att jag skriver o spekulerar i det är för att det ligger i linje med mig o min familj fast vi har fått vår dotter mördad av en man som polisen lätt borde ha fångat in om dom jobbat efter sina regelverk  och att det visat sig stora brister i polisens arbete.Polisen anser inte att dom ska be om ursäkt för sina brister och staten genom jk anser inte heller att dom har ett sådant ansvar för dom ser inte samanbanden mellan Englas död o polisens misstag? ändå finns det rapport med minst 69 brister i polisens arbetet o som grädde på moset ska vi betala själva om vi går vidare och vill ha det utrett av en riktig domstol. (som vi nu gör) Är det korrupt eller är det bara vansine och en linje att man i minsta möjliga mån ska ta ansvar för sin brister?. Det upprör mig att statens olika myndigheter kan begå grova misstag utan att ens med ord gå in o be om ursäkt till dom berörda. Det är inte så jag uppfostrat min barna att göra och det är inte ett sådant samhälle jag vill bo i har man gjort fel ska man ta ansvar för det.
Jag ser framför mig hur även detta tragiska fall med TQ o hans familj kommer att hamna i samma situation som oss där dom kommer att få kämpa för upprättelse o ett URSÄKTA våra brister från samhället.

Det finns ävenmånga andra saker i detta som poppar upp tex :

Föra sommaren kom en familj till mitt café som jag drev som tur var så hade jag inte mycket gäster just då så jag kunde sätta mig ner och lyssna o prata med dom. En familj som stått den som mördade min dotter nära med en tonårs dotter som kände sig förvirrad o måda dåligt över allt som hänt .Dom visste att AE dvs mördaren var lite speciell o att han använde ett sexualiserat rätt grovt språk på ett konstigt sätt i bland när han varit hemma hos dom under årens lopp. Nu hade dom sagt upp vänskapen o vill inte ha med han och göra ,kriminalvården hade ringt upp dom och tjatat på att dom skulle pratat med AE men dom vill verkligen inte men blev inte riktigt respekterade av krimvården som fortsatte tjata och det var tungt för dom. Jag kunde kanske lunga dom lite och få dom att känna att dom inte har något ansvar runt mördaren och att tonåringen fick träffa mig och pratat om allt kanske kunde ge henne lite lugn.Men även här är den en familj som pressats av media och som mått väldigt dåligt av det inträffade en familj vars behov inte ses. Det är så många som blir djupt berörda av andras brott och har behov som inte alltid ses av samhället.


10 kommentarer:

 1. Det är hemskt att så många har fått lida. Det verkar som att TQ inte har begått något av brotten heller. Hade han gjort det hade han kunnat visa var han hade dumpat kropparna vilket han inte kunde. Det var intressanr med den där familjen som stod nära AE. Var de släkt med honom gör de fel gentemot sig själva. Man kan fortfarande hålla med anhöriga till offren utan att utesluta sin släkting pga vad han har gjort. Tänk dig tanken att Sol skulle begå ett så grovt brott. Inte hade du kunnat tänka dig att lämna henne åt sitt öde. Att man en tid känner sig besviken och fylld av skam så man inte har lust att träffa familjemedlemmen kan jag mycket väl förstå. Men han är trots allt deras älskade bror, syskonbarn osv. De skulle bara få ångra det när det är försent. Säg aldrig att ingen av dem har ansvar runt mördaren. En vacker dag får du ångra det. Däremot kan man alltid säga att ni gör som ni anser vara bäst för er själva. Det är mycket bättre.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig att staten borde ta ansvar i detta fall för allas bästa. Så tycker jag inte att du ska tala om för andra hur de ska göra angående AE. Den här familjen stod nära honom. En dag ändrar de sig kanske och då kan de tom bli arga på dig för att du uttalade dig felaktigt. Hur mycket du än önskar att AE får sitta där och ruttna utan någon kontakt med människor utanför anstalten ska du inte uttryckligen säga att de inte behöver känna något ansvar gentemot honom. Du ska tacka för visad sympati och tala om för dem att de gör som de känner är bäst för dem. Ingen annan kan tala om för dem hur de ska göra. Det vet de bäst själva. Det är bäst att säga så i det läget. Det gäller även kriminalvården. De ska inte ringa och tjata på dem för då gör de fel i sin tur.
  Idag ha jag sett en dokumentär om kriget i Afganistan. igår visades en dokumentär om 2 danska fruar vars män åkte iväg för att tjänstgöra i Afganistan. En av dem kom tillbaka i en kista. En ca 5-7 år gamal dotter förlorade sin pappa och hon förlorade sin bästa vän och livskamrat. Jag vet inte hur armén gör här men i Danmark fick soldaterna skriva ett brev till sina anhöriga som bara fick öppnas om de stupade. Kom de hem skulle brevet försöras. Han hade skrivit ett mycket fint brev till sin fru. Oavsett omnågon stupar i strid eller att någon mördas är det lika hemsjt. Den som stupar i strid blir på sätt och vis mördad.

  SvaraRadera
 3. Tycker att ni är ute och cyklar kring detta .Jag har inte sagt hur dom ska göra bara att dom har rätt att inte bry sig o att din inte behöver ta ansvar för mördaren. Även om man är släkt så behöver man inte ta ansvar för mördaren, har en vuxen persson begåt så gryma brott så har den förverklga allas empati även om jag kan förstå att en förälder aldrig slutar att älska sina barn.Jag tycker til och med att det är viktigt att inte stötta mördare o att släkt o vänner har ett ansvar att visa sin avsky för så pass grova brott om det begås mot en oskyldig människa av en frisk vuxen. men även om dina släktingar eller barn bergår så här gryma brott så har du rätten att vända dig bort. Mord är något annat än dråp och krig är något annat även om allt är lika tragiskt.
  Givet vis får ni tycka hur ni vill!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är samma person som skrivit båda kommentarerna. Och att det är den person som skrivit om att du borde prova cellen, om Mattias Flink, som rekommenderade dig att se en våldtäktsfilm o.s.v

   Radera
  2. Jag tycker i alla fall att du ska tänka dig för vad du säger åt andra så att du inte får folk emot dig istället. Hajar du???? Ge fan i det säger jag bara för ditt eget bästa. Du har väl hört talas om att blod är tjockare än vatten? Ok? Jag känner i och för sig inte någon som har mycket till övers för AE medan långt många fler förstår Mattias Flink och anser att han inte är ansvarig för att han fick en psykos. Någonting som kan drabba vem som helst. Dessutom sökte han faktiskt en psykolog som inte skötte sitt jobb utan totalignorerade honom veckan före brottet. Vad gjorde den jäveln under studierna på universitetet? Hängde på nationerna och tittade för djupt i glaset?
   Jag hade en period då alla faktorer som krävs för att drabbas av en stress- och traumarelaterad psykos. Höga krav och press både frånm omgivningen och mig själv. Traumat låg i att hela familjen flyttade från mitt barndomshem långt uppe i norr osv. Tack och lov kom aldrig den där katalysatorn som utlöste det hela. Jerry

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. JERRY JAG FATTAR ATT DU HOTAR MIG riktigt lågt...Men jag kommer att säga vad jag tycker är viktigt och jag bryr mig inte om MFlink perssonligen Jag bryr mig om systemen dvs politiken Ge dig på det i stället för mig om du vill ha förändring. Om jag förstår dig rätt så vill du att MF skulle ha dömts till rättspykeiatri inte fängelse Ok det kanske är en rättskandal o han blivit dömd på fel grunder men det är inte jag som varken har bestämt systemen eller dömt han.
   jag tycker att vi ska ha riktiga livstids straff för vuxna enligt lagen friska mördare och att man som anhörig eller vän inte behöver känna ansvar för mördaren o att mördare har förbrukat sina chanser.Det kan du inte förändra hoss mig mig genom hot men givet vis så får du tycka hur du vill .Vi behöver inte tycka lika. Jag kommer inte att svara upp mera på detta efter som jag inte tror att vi kan komma längre med detta. Frid C

   Radera
 4. Har samma tanke som dig linda

  SvaraRadera
 5. Carina, jag har just lyssnat på P3 dokumentären om det fruktansvärda som hände din dotter. Jag blev mycket gripen och grät floder när jag försöker tänka mig in i hur hela ens liv ställs på ända och ingenting är eller kommer att bli som förut. Jag beundrar det lugn som du förmedlar när du berättar och din beslutsamhet i allt detta hemska och att du orkar kräva din rätt att bli sedd och få stöd (vilket ju naturligtvis skulle vara en självklarhet)och din omtanke för familjen, vännerna och Englas vänner. Du verkar vara en mycket stark och underbar person och jag hoppas innerligt att du står på dig och inte blir den där snälla flickan som de ville att du skulle vara i rättssalen. Inte nog med att du måste hantera denna händelse, men du driver också frågan mot staten, en enorm bedrift som ingen enskild människa borde behöva dra själv - men du gör det! Jag ville med detta inlägg bara skicka dig min tanke och mitt stöd och jag hoppas innerligt att du lyckas med allt du företar dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3
   Att jag låter lugn är nog för att man måste stänga av hela hjärtat för att orka pratat om det jag är nog både stark o svag men jäkligt envis och tycker att rätt ska vara rätt... Frid C

   Radera