onsdag 2 november 2016

Livstidsstraff


Jag har inte bloggat på väldigt länge men har kommer en tanke kring livstidsstraffet.
När andra ljublar över livstidsstraff så ser jag en annan sida, även om vårat så kallade livstidsstraff är bättre än futtiga högsta tidsbestämda 18 år så blir varje nytt livstidsstraff ytterligare ett livstidsstraff där vi inte vet när staten tycker att mördaren har sonat sitt brott och kommer ut i frihet igen, offer har ingen garanti för att det är ett riktigt livstidsstraff och får leva med oron. Om tio år så börjar ansökningarna om att få  tidsbestämt straff. Anhöriga vet inte vad dom ska förvänta sig av ett livstidsstraff eller vad dom har framför sig det får man lära sig på egen hand efter vägen, man får en förfrågan om man vill ha information om mördaren kring permissioner och byte av anstalt eller namn, inget om hur fängelset fungerar eller om rehabilitering för anhöriga och man har ingen aning om mördaren kommer ut och isåfall när. Vi vet att lufthåls permissionerna börjar om ett år då ska mördaren ut i samhället och rastas med vakter några timmar ev gå på restaurang eller något annat skoj mördaren vill göra,det är viktigt för rehabiliteringen då meningen är att alla mördare i möjligastemån ska ut i samhället igen .De anhöriga har inte rätt att vet när eller var lufthåls permissionen är eftersom det är vakter med och själva brottsoffer perspektivet kring hur det skulle påverka offret att stötta på mördaren tas det ingen hänsyn till.
Vi har många mördare som efter sonat brott knallar omkring i vårat samhälle helt utan restriktioner. Jag tycker att det vore anständigt att kunna ge anhöriga till mördade möjlighet till att kunna få den ro och hjälp att leva som dom behöver efter att blivit inslängda i en mardröm av en mördare som själv gjort valet att mörda .Jag vill se riktiga livstidsstraff i straffskalan för mod och att vi tar bort ordet livstidsstraff för de straff som inte garanterar offret att det är det som ordet ger sken av. Jag vill även se restriktioner kring var mördaren får befinna sig efter sonat straff .
 #brottsofferperspektiv #riktigalivstidsstraff

3 kommentarer:

  1. Har du funderat på det där jag skrev om att det vore lämpligt att förlänga straffen med fem år i taget för de allra farligaste mördarna. Man kör på 20 år för mord och sedan förlänger man straffet för de som man inte vet vad man ska göra med. Tror du att Aset kommer att bli fri då? Nej, det tror jag inte. Varför inte skriva en motion?

    SvaraRadera
  2. I ett brottsoffer perspektiv så gör det ingen skillnad du vet ändå inte vad du ska vänta dig. MVG carina

    SvaraRadera
  3. Jag anser att ett livstidsstraff bör vara på livstid, offrens anhöriga får ju ett livstidsstraff och då bör gärningsmannen ha det samma. Nog har jag för mig att livstidsstraffet var 25 år tidigare men det kanske har blivit ändrat, då tyckte jag också att det var löjeväckande med bara 25 år, nog borde de få sitta livet ut, annars var det ju inte livstid.

    SvaraRadera