onsdag 12 mars 2014

Det viktiga är att man medvetandegöra att det finns val så man inte bara springer på i samma fotspår och missar alla val man kan göra.

http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/krav-av-nyblivna-foraldrar-att-de-ska-arbeta-mindre/
Marcus Birro har med en text i Expressen om att föräldrar borde välja att var mer med sina barn och inte prioritera arbete före barnen .
Kräv av nyblivna föräldrar att de ska arbeta mindre är inledningen och För det första: Skräddarsy pappamånader. Kräv av nyblivna föräldrar att de ska vara hemma med sina barn det första året och tvinga föräldrar att arbeta mindre under barnets första tio år.

Jag tycker att det är mycket som är klokt i texten men jag menar att man inte alls ska kräva av föräldrar hur dom ska göra det måste dom få avgöra själva ,vem är det som har rätt i vad som är bäst för alla olika familjer och vilken ideologi som ska råda...jag vill hellre att vi ska börja upplysa människor om alla val och möjligheter som finns ,det är lätt att man hamnar i ett ekorhjul och inte ser alla möjligheter.

Det finns så många sätt att hantera livet på och är det något jag lärt mig av livet så är det att jag inte alltid vet bäst. Det finns många olika rätt .

Alla ska få välja hur man vill leva. Vill man prioritera att ha mycket pengar och hamstra och spara så ska man kunna få det .Vill man prioritera fritiden och leva enklare så går det lika bra och man måste få prioritera det själv. Givetviss så finns det nyanser mellan att jobba mycket och lite. Det viktiga är att man medvetandegöra att det finns val så man inte bara springer på i samma fotspår och missar alla val man kan göra.

Det finns olika sätt att hantera en små barns period.

Bra dagis finns det gott om , barnvakt ,släkt och vänner .Är man två eller fler kan man pussla i hop scheman ,kollektivboende. mm 

Man kan göra som jag gjorde även om det kanske är lite väl kontroversiellt. Som ensamstående mamma sa jag upp min lägenhet och bodde hos vänner i några månader ,sen tog jag min dotter på magen i en bärsele och på ryggen en ryggsäck.Vi åkte till en sekt i Colombias djungel där vi spenderade tre månader ( jag ska skriva en bok om den resan ,för det var en märklig tid) sen reste jag runt med dotterns pappa i Spanien ett par månader men när jag blev gravid igen så bestämde jag mig för att flytta hem till Sverige igen. Jag fortsatt vara ensamstående mamma efter som relationen inte fungerade bra ,pappan var inte så intresserad av att vara ansvarstagande förälder han hade för mycket med att hantera sig själv( men han kan ha en annan uppfattning ) . Jag älskade at vara mamma och jag prioriterade att vara så mycket som möjligt med  mina barn tog med dom på allt som jag gjorde, på alternativa festivaler till vänner och resor, förutom om jag gick på krogen någon kväll. När Engla var ett år och Sol snart tre år åkte vi med deras gudmor till Indien och reste runt där i en månad ,jag hade med mig en dubbelvagn som var lätt att vika ihop platt. Att vara på resande fot i länder där det är billigt och enkelt att leva när man har föräldrapenning gör att man kan spara dagar och vara hemma längre plus att man slipper allt runt matlagning och städning man kan prioritera tid tillsammans på ett enklare sätt . Vi bodde två år i ett kollektiv där vi var 11 vuxna och 5 barn, där drev vi en kursgård tillsammans och hjälpte varandra med mycket och matlagningen delade vi på, Jag hyrde två rum som blev som ett stort ,för mig räckte det att jobba två dagar i veckan som massör på ett företag för att gå runt ekonomiskt, så kan man även leva sitt liv som små barns förälder om man själv vill. saknar verkligen den tiden :) Jag är medveten om att mitt sätt inte behöver vara rätt sätt för alla andra och deras sätt inte alltid är mitt sätt ...Lite så tänker jag        
  

1 kommentar:

  1. Theres Ivarsson12 mars 2014 12:24

    Bra skrivet! En annan sak som jag upplever att de inte tänker på är att män oftast har den högre lönen i ett förhållande. Jag är övertygad om att fler familjer skulle dela upp föräldraledigheten annorlunda om man slog ihop bådas löner, delade med två och sedan gav ut 80% av den lönen. Idag är kvinnorna hemma mest för att inte familjen ska förlora så mycket inkomst. Det man inte tänker på är att detta leder till ännu större inkomstglapp + pensionsglapp.

    SvaraRadera