onsdag 2 januari 2013

Vad är etisk journalistik

Vad är etisk journalistik ?
När det skrivs om AsEt som mördade min dotter så berörs vi väldigt djupt .Det skakar många av oss anhöriga/vänner till Engla och vissa av oss slängs ner i ett svart hål och vissa tar det med en djup suck och frustration. Det är svårt för oss på olika sätt. Vi fattar att vi inte bestämmer över journalistiken och att dom gör som dom vill. Varje gång jag är med i media försöker jag att väga samhällsnyttan mot min o mina anhörigas smärta och jag ringer dom närmaste o förvarnar mm(vet att jag missar flera) Då kan dom i alla fall stanna hemma o inte se löpsedlar eller låta bli att gå ut o läsa nättidningen  mm .Det är inte lätt efter som det finns vissa av oss som mår mer än dåligt varje gång det skrivs om mordet eller mördaren. Jag har ett större behov av att skapa mening ur meningslösheten och diskutera belysa och få till förändringar, än några andra anhöriga som inte vill veta något för det gör för ont.
Jag känner ett ansvar att försöka balansera och har tackat nej till en del artiklar och sagt ifrån när media velat skriva om saker som jag inte ser samhälsnyttan i eller som skulle vara för tufft för vissa.Ibland låter dom bli o ibland struntar dom i vad vi tycker...
Jag har sagt till all media att jag vill få veta innan dom skriver om mordet eller mördaren så att vi i alla fall får en chans att värja oss även om det även då är väldigt svårt .
Jag är inte ensam om problemet vi är många som lever i samma frustration anhöriga till mördade o anhöriga till mördare vänner o släkt.Jag fattar att det är många som har det svårt i detta media samhälle men jag tycker att media måste bli mera etiska o ta ansvar för dom som berörs av artiklarna .kanske kan man skona folk på storhelger ,kanske kan man ringa dom berörda, kanske kan man själva väga om det finns samhällsnytta eller om det bara handlar om att sälja skvaller,
Viktiga frågor känner jag en dag som denna då det är en artikel i Aftonbladet om mördaren o dess gamla flickvän .Vi fick ingen förvarning och jag frågar mig om det ger någon samhälls nytta efter som det redan har belyst på samma sätt i flera artiklar... Jag förstår givet viss att Tjejen behöver få fram att hon behöver besöksförbud o stöd för att komma ur eländet och jag hoppas att artiklarna an belysa o hjälpa henne med det.Jag har för några år sen pratat med henne och önskar att hon ska hitta ett bra liv.
Önskade att det man värdesätter mest är kvalitativ sann journalistik... Inte som nu snabbast är bäst...

1 kommentar:

  1. Tyvärr säljer de väl mest om de skriver om brottslingar därför att många vill veta någonting om dem. En dag släpps de fria och då vill man gjärna veta om man behover låsa in dig för gott eller inte. I AE:s fall lär kvinnor behöva göra det. Tony Olsson är nog inte heller riktigt pålitilig då han verkar vara psykopat. Jag läste någonstans att han har blivit religiös under tiden och nu ska han visst gifta sig också. Den stackar'n lär få vänta för maxstraffet för mord på poliser är visst 48 år vilket är helt rätt. Jag tycker det var lite orättvist mot Axelsson då han låg skadskjuten i bilen och inte kunde hindra det som hände. Det är väl den enda som jag tycker kunde ha fått ett lägre straff.

    SvaraRadera