söndag 19 februari 2012

Stämnings ansökan är klar

Stämning ansökan mot staten är klar och inskickad, troligen hos Stockholms tingsrätt nu på måndag.
Stämnings ansökan är gjord av min advokat med många bilagor bla annat en från en professor i juridik.

 Polisen gjorde under Pernilla utredningen många misstag, försummelser och jobbade inte efter sina egna regelverk. Detta finns dokumenterat av rikspolis styrelsen som gjorde en egen granskning av polisens och åklagarmyndighetens åtgärder i samband med utredningen av mordet på Pernilla Hellgren. Vilket resulterade i hård kritik om hur utredningen sköts. 
Dala Polisen har själva sagt att om dom skött sitt jobb på ett professionellt sätt som allmänheten kan förvänta sig så hade inte Engla blivit mördad av AE. Polisen och staten har inte dödat Engla men dom har sviket henne och oss med det skydd som dom utlovar henne, ett skydd som vi medborgare behöver veta finns och om staten misslyckas så bör dom ta ansvar med att erkänna och ev ,betala skadestånd. 
Jag har gjort en anmälan hos JK för att få ett erkännande men fick till svar att polisen begått många misstag men inte så man kan säga att det står i direkt konsekvens till att Engla blir mördad av AE.

Då erkänner INTE JK att vi kan förvänta oss att polisen jobbar efter sina egna regelverk och får stå till svars för sina misstag eller så har rikspolis styrelsen fel i sin rapport och dalapolisiens läns polismästare har fel i sitt uttalande att om dom skött sitt jobb så hade inte Engla blivit mördad av AE.

 Jag har svårt att ta att JK som företräder staten skulle vara objektiv därför så är det viktigt för mig att få frågan prövad av en oberoende instans som en domstol ska vara, där av stämningen.

 Så här står det på JK s hemsida
...............................................
JK:s arbetsuppgifter
Justitiekanslern är regeringens högste ombudsman, på samma sätt som Justitieombudsmannen är riksdagens högste ombudsman. Justitiekanslern ska värna integriteten och yttrandefriheten samt rättssäkerheten i den offentliga verksamheten. Justitiekanslern ska också med hög kvalitet och effektivitet bevaka statens rätt. Justitiekanslern ska medverka till att rättstillämpningen är effektiv och av hög kvalitet.

 Justitiekanslern kan sägas ha sex huvudsakliga ansvarsområden; att utöva tillsyn över myndigheter, att reglera skadeståndskrav från enskilda, att vara särskild åklagare i tryck- och yttrandefrihetsmål, att vara statens advokat samt att värna enskildas integritet. .
...........................................
 Målet är fråga om vilka krav som kan ställas på polis myndighetens ansvar vad gäller att skydda landets medborgare för att utsättas för brott mot liv och hälsa samt vilket ansvar som skall åläggas polismyndigheten när den har att utreda allvarliga våldsbrott för att förhindra att gärningsmannen åter begår allvarlig brottslighet som hotar samhällsinvånarna.

 Statens ansvar enligt såväl svensk lagstiftning som europarättsliga konventioner ställs därmed också under granskning i målet, då Staten har att övervaka och leda polismyndigheternas verksamhet. Målets utgång kommer således att belysa vilka förväntningar och krav allmänheten kan ställa på polismyndigheternas arbetsmetoder.

 Det är inte Polisen som mördat Engla men dom har inte gjort det jobb som dom utlovar för att skydda henne vi har ett rättsamhälle där vi medborgare inte får utreda, döma eller straff ,vilket är bra så länge vi kan lita på att staten tar sitt ansvar gentemot medborgarna och brottsoffrena. AE har så mycket skit i bagaget så om vi inte hade ett rättsamhälle så hade han troligen redan innan mordet på Pernilla varit död...Vi måste pass oss så vi inte hamnar in ett sånt samhälle, därför behöver vi medborgare känna att vi kan lita på att polisen sköter sitt jobb och när dom inte gör det så tar staten ansvar för det.
Det här är inget unikt problem men det är ett unikt fall då många misstag försummelser och rent slarv finns väl dokumenterat. Det finns många med mig där ute med samma problem där dom inte känner att dom fått en opartisk prövning där JK slarvat ihop ett svar där det egentligen inte står någonting.

 Men dom flesta backar och ger upp då det kräver så mycket kraft och pengar att få till en stämningsansökan. Dom ekonomiska riskerna är hysteriska också ett sätt att trycka ner den lilla människan så hon inte bråkar och är obekväm för man måste vara rätt galen eller ha en fet plånbok om man ska våga stämma staten ...Jag hör till dom galna för jag kan inte bara se på när jag känner så djupt i min själ och hjärta att det är helt åt skogen med rättsäkerheten för mig och alla andra som inte har en fet plånbok.  Staten har i ett sånt här fall obegränsat med resurser och om dom vinner så som alltid troligast är i fall mot staten så får jag stå för deras och min nota...Är det rättsäkerhet det ? Nej ! Tyvärr så bygger inte rättsäkerhet, lagar och juridik på sunt förnuft eller rättvisa så därför är jag inte säker på hur det här slutar men jag kan med gott samvete säga att jag inte låtit staten trycka ner min röst med hjälp av pengar!

Vi kommer aldrig att få tillbaka Engla hennes plåga kommer inte att minskas och inte heller våran med saknad smärta och ångest, vi har alla fått livstid. Men lite mening ur menings lösheten kan det skapa om vi får en upprättelse där staten tar på sig sitt ansvar och erkänner att deras grova försummelser av polisarbetet var en del av att mördaren så enkelt kunna hålla sig undan och mörda Engla. Det kan även ge hopp åt många andra som strider för sin rätt ! Förhoppnings vis även lyfta att vi måste ha en fet plånbok eller varar småt galna för att ha rätt till en opartiskt provning mot staten i en tvist !
Ps ! Vi har aldrig fått en ursäkt av staten eller Polisen mer än att Läns polismästaren sa att han bet om ursäkt på presskonfernasen som vi inte ens såg ...
Frid O Kärlek carina Höglund 11 kommentarer:

 1. Carina, Carina!

  Du gör EXAKT det bästa, det mest rätta, det mest sanna för Engla, för dig, för alla er, för alla oss, för Sverige och för den stora, stora helheten! Jag är STOLT över att känna dig!

  Heder och ära, min kära.

  Och ovanpå allt detta en kram full av kärlek!

  Lena

  SvaraRadera
 2. Tack Lena behöver många kärleksfulla kram nu ,förberder mig för att det som vanligt blir ireterade misunnsamma och gnälliga komentarer av folk som inte fattar vad det igentlligen handlar om...
  fast jag behöver ju inte släppa igenom dom ;)...

  SvaraRadera
 3. Dags att lägga ner, kanske?

  SvaraRadera
 4. Jag skriver inte detta för att vara elak, men däremot för att vara ärlig. Jag tror inte detta kommer att fungera. Att påstå att polisen skulle kunna gjort annorlunda är att rota i det förflutna, och svårt att underbygga konkret. Ingen vet hur situationen skulle ha sett ut om mördaren var under bevakning. Även en man under bevakning kan komma undan. Du skriver själv "troligen". Tyvärr krävs det konkreta bevis här, inte tro.

  Jag tror att det bästa för dig skulle vara att försöka gå vidare. Nu menar jag inte att släppa på fallet, eftersom det är omöjligt att sådana här sår läks. Men det gäller att lära sig leva med såren, istället för att behålla dem öppna, eller att öppna upp dem igen. Det mår inte själen bra av. Det gäller att finna ro, och det finns stöd att få av samhället om du behöver någon utifrån att prata med.

  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
 5. Jonas jag tror inte heler att det kommer att fungera men på ett poliotiskt plan så ger det en hel del att ta stälning till.
  Jag skulle påstå att det är att gå vidare när man tar ansvar för sånt man är med om ,belyser och försöker få till det som behövs. Jag förstår att du inte vet vad för misstag försumleser mm det handlar om i polisuterningen men du kan läsa om dom om du söker hos rikspolisstyrelsen som gjort en utredning.Det handlar om att polisen inte varit proffesionela och jobbet efter sina reglverk mm. Vill inte du vet vad du kan förvänta dig av hur polisen ska skötta sitt jobb ? vill inte du vet att polisen följer upp tips ,skriver in brott i data baser , arkiverar sitt arbete och följer sina regelverk och när dom inte gör det så står dom till svars för det ? Nu har polisen ståt till svars och erkännt sina missatg men det är JK dvs staten som i slutändan inte göra det och då tar man även i från polisen sitt erkännade för det är Staten genom Jk som har det sista ordet i vad som är rätt och fel enligt svensk lag! vad det egentligen är så är det Politik o juridik ! men det är nog så viktigt när vi lever i en rättssamhäle...
  Tack för din omtanke ps jag klara av många saker samtidigt och såren är öppna och det kommer dom kanske alltid att vara men det hindrar mig inte att leva och göra det som är viktigt.

  SvaraRadera
 6. Hej Carina!

  Läste att du tänker försöka stämma staten/polisen för deras sätt att hantera de tips om AE som inkommit men blivit liggande.

  Risken du tar är stor och chansen att vinna ett sådant mål torde inte vara stor men jag beundrar ditt mod och att du försöker.

  Om du förlorar denna stämmning kommer du med all säkerhet få en stor ekonomisk börda med dina egna och statens rättegångskostnader.

  Det måste finnas ett stort antal medmänniskor som är villiga att stötta dig ekonomiskt vid ett sådant utslag.

  Hur tänker du i en sådan situation?

  //Klas

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Klas
   Du har givet vis rätt att våra chanser är små men det är en viktig frågestälning att få utredd.
   Jag har 30 000 kvar som kom in när vi letade efter Engla ,resten har jag delvis gett bort till behövande.
   det är inte mycket med tanke på vad det kan komma att kosta men jag har även rättshälp upp till 120 000 kr var av jag får betala 20 % .Resten får jag lösa om det blir aktuelt ,men vist är det trist att staten ska kuna tryca ner medborgare i en tvist med sin obegränsade ekonomiska resurser.

   Radera
  2. Carina!

   Jag tror du borde kontakta en jurist som är intreserad av att ge dig några goda råd.

   Bra om du kan hitta någon som av intresse för dina omständigheter helt gratis kan ställa upp och redogöra för hur en insamling av medel lämpligen kan ske.

   Det kanske bara är att öppna ett PG/BG eller konto i Engla´s namn eller att man registrerar en stiftelse/förening!?

   Har du några kontakter inom pressen som kan hjälpa dig att få ut budskapet om en insamling för att driva målet?

   Om insamlade medel går till er kamp för Engla och ett eventuellt överskott doneras till SOS barnbyar tror jag många är villiga att hjälpa till.

   Tänk om kvällstidningarna kunde informera om att deras läsare kan hjälpa till genom att sätta in ett litet belopp på angivet konto, vilken hjälp det skulle vara för er!

   Lycka till!

   //Klas

   Radera
  3. Tack Klas en fin tanke från dig, sånt som stöttar och ger en kraft att det finns människor som vill hjälpa till. Men jag vill inte det i nu läget! .
   Det kostar även mycket kraft att ta emot hjälp det blir en massa jobbiga konsikvenser från missunsammma människor ...Jag måste nogrant välja mina strider och vart jag lägger min kraft .Det viktigaste om det ekeonomiska just nu är att få det belyst hur det är för oss o väldigt många till i Sverge som har en tvist med staten.En stor läxa jag lärt mig i den här mardrömmen är att kunna ta emot och be om hjälp.Hoppas jag ska slippa det kring stämnings ansökan .

   Radera
 7. Wow, vad du var bra i Studio 1 idag! Så glasklar och proffsig. Återigen stolt över dig!

  Kram från Lena

  SvaraRadera
 8. Tack Lena
  Det är alltid bra när men får stöd av sin avokat och det finns en intevju på tv4 news där en proffessor Mårten Schultz är med den förklarar riktigt bra vad det handlar om. kram

  SvaraRadera