söndag 22 juli 2012

Minnescermonin om Utöya o Regeringskansliet

Följer tv4 nyhetsmorgon minnescermoni om det hemska som hände på Utöya o regeringskansliet i Norge för ett år sedan
Mina tankar går till alla offer, anhöriga och överlevande, stor stor kram !
Jag ser hör och känner med alla inblandade och glädjer mig åt att Breivik inte lyckades krossa demokratin utan att det politiska engagemanget nu är större än förut och att dom överlenade har det som en kraft att leva vidare med. Samtidigt så undrar jag hur mår alla föräldrar o barn som förlorat sin kära hörde i Stoltenbergs tal att man nu ska hedra dom mördade genom att känna glädje för livet något jag tror är bland det svåraste man kan be en nära anhörig att göra.Jag skulle hellre höra att dom anhöriga får känna allt dom känner att minnas allt det fina o underbara och att få tänka alla hemska tankar om hur dom döda var i skräck o panik. Det är ok att känna att man inte orkar leva att livet är tungt samtidigt som man kan njuta av något vackert och skratta åt något roligt mm    Man går igenom många fasser när man förlorat en kär anhörig i mord en fas dom första åren kan vara att man har en stor osynlig press på sig att vara förlåtande ödmjuk och klok man ska vara intellektuell och inte känna i från hjärtat o magen,smärta, hat eller ilska är känslor som då lätt trycks inombords och som endag behöver komma ut. Mona Salhin sa några kloka ord: Att tiden läker alla sår är den största lögnen, Man lär sig leva med dom. Kan bara hålla med!
Jag deltar på avstånd genom media o känner med dom anhöriga och även detta är en del i min sorrgebearbetning över förlusten av min mördade dotter Engla för vi anhöriga har så mycket gemensamt var än i världen det hemska har skett även om vi kan vara väldigt olika o känna på många olika sätt så finns det en gemensam förståelse för sorgens olika ansikten.
STOR KRAM!

Har nu tittat på minnescermonin från domkyrkan Så respektfullt fint, jag tycker att prästen sa många fina kloka ord <3

4 kommentarer:

 1. Jag gick ut på din blogg av ren nyfikenhet ifall du hade skrivit om Aurora, Colorado. Men det kanske kommer. Det verkar som att brotten bara blir grövre och grövre. Kan miljöförstöringen vara en bov i dramat? Kan man förhindra grova brott i framtiden genom rättpsykiatriska undersökningar av dessa individer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga vad egentligen som kunde stoppat den här tragedin men vi lär få vet mera när utredningen är klar. Men klart i alla fall är att vi alla människor behöver se och uppmärksamma varandra att ge alla en plats i samhället och se värdet i alla.Var han psykotisk och inspirerad av filmen eller var han drogad eller var han en genomgående ond människa det finns ju alla sorter i vår herres hage... Jag uppfatde i media att man skulle fråga dom anhöriga innan man bestämde döds straff eller livstid något jag tycker inger respekt för brottsoffrena!

   Radera
 2. Är det inte rätt onödigt med dödsstraff då Colorado kanske inte ens verkställer domen? Det är den frågan jag ställer mig.

  SvaraRadera
 3. Om det är så ,så är det antagligen onödigt.Jag vet inte vad jag tycker om dödsstraff överhuvuddtagit det är en svår fråga tycker jag .Varför ska den som väljer att andra männiksor inte ska få leva leva ? Är dödstraff lika hemskt som att mörda ? Vem ska leva med att ha dödat en dödsdömd? Är det stor skilnad på att döda skyldiga mördare o ev i självförsvar? vad är humant mot offer o anhöriga ?Vad är humant mot mördaren och dess anhöriga ? Jag vet faktiskt inte !!! Men jag gillar att man respekterar dom anhörigas tankar o vilja. kanske skulle man även fråga mördaren vad den vill ha för straff när det gäller livstid eller dödsstraff kanske mest hummant att den dömde själv får välja då ? eller ? Inga lätta frågor!

  SvaraRadera