söndag 9 april 2017

Det är många olika trauman som behöver sin kris beartbetning just nu .


 Mina tankar är hos dom drabbade som var på Drottninggatan och alla dom anhöriga. Men även i resten av Sverige och världen där mardrömmar slår till.
Jag påminns om hur ondskan kan slå till och hur godheten visar sig.  Jag reflekterar runt mina egna erfarenheter kring mord, media och kris.
Det finns så många bottnar just nu med det hemska på Drottninggatan .Mord, Terrorism, Skadade, Skakade, Stockholm, Sverige, Media, Sociala medier, Politik. Jag hoppas att vi kan ge alla sin plats i kris bearbetningen.
Sverige har ett stort hjärta vi bryr oss om varandra och hjälper varandra när kris och katastrofer slår till. Bussolyckan, skolmordet, Engla och nu terroristbrottet är bara några av bevisen på hur ljuset lyfter undan ondskan från kollektivet och vaggar offren, det är värdigt , fint och viktigt samtidigt så glömmer vi fort och slår på en överlevnads instinkt . För de som inte drabbas direkt fortsätter vardagen nästan direkt, precis vad som behövs för att inte ondskan ska segra och för de drabbade blir det samtidigt en märklig känsla. De som är närmast drabbade har en akut kris just nu och ska bär vidare på smärtan, minen och på olika sätt ska dom försöka hantera det hemska resten av livet .
För fyra familjer är deras anhöriga mördade av en person som valt att oskiljningslöst döda deras kära för dom finns en annan verklighet och kris nu .Begravning, sorg, smärta, sjukskrivning och stångas med försäkringskassan, rättegångar, bodelning, försäkringsfrågor och samtidigt går livet vidare maten ska på bordet och räkningar ska betalas. Ja det är faktiskt så krasst för många när mardrömmar som mord slår till. Glöm inte bort att de drabbade automatiskt inte blir dumma i huvudet fråga dom vad dom behöver låt dom prata, tycka och tänka och ge dom utrymme att sörja gå hem med mat hjälp dom med det dom behöver ,är lite av mina erfarenheter av mord och kris .
Störst av allt är kärleken och för mig har min kris bearbetning i vår mardröm varit att skapa mening ur meningslösheten ,respektera att människor är olika även om smärtan är lika stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar